Băsescu blochează numirea noilor miniștri ai lui Ponta. Cum îi răspunde premierul

Băsescu blochează numirea noilor miniștri ai lui Ponta. Cum îi răspunde premierul
Publicat: 02/08/2014, 09:48
Actualizat: 28/03/2019, 10:13

Președintele Traian Băsescu i-a cerut, vineri, premierului Victor Ponta să îi trimită alte nominalizări pentru ministerele Culturii și Bugetului, apreciind că propunerile Rozaliei Biro și a lui Claudiu Manda sunt „nepotrivite”. Șeful statului a precizat însă că asta nu înseamnă o respingere, pentru că ar exista riscul ca premierul Victor Ponta să vină cu „două nominalizări mai catastrofale”.

În analiza prezidențială, Rozalia Biro are „o problemă complicată de înțelegere a limbii române pentru un membru al guvernului”. Șeful statului a amintit insistent de o gafă a ministrului nominalizat pentru Cultură, Rozalia Biro confundând cerșetorii cu bipezii, în cadrul unei farse a unui post de radio. Ea a spus că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități” și a susținut că nu are „niciun biped în familie”.

„N-aș vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveștile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînțelegere a limbii române. Alături de Externe, ministerul Culturii este unul dintre cele mai sensibile ministere. Are o puternică notă de românism. Este necesar să fie un bun cunoscător al limbii române. Exprim rezerve față de acestă nominalizare”, a spus Băsescu.

Cât îl privește pe deputatul PSD Claudiu Manda propus pentru Buget, șeful statului a susținut că singura sa experiență este legată de funcția de director la Casa studenților Craiova, unde singurul calcul economic e valoarea biletelor rupte.

„Cea mai complexă experiență a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcția de director la Casa de cultură a studenților din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Or, ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult”, a adăugat președintele Băsescu.

Șeful statului a precizat că nici faptul că a fost membru în comisia de Buget -Finanțe a parlamentului nu justifică numirea deputatului în fruntea ministerului.

„Acolo nu se discută filosofia bugetară, nu se discută prioritățile, acolo se mută cel mult bani de-o biserică, de un podeț, bani de zugrăvit o școală. (…) Încerc să-mi imaginez discuțiile cu FMI, UE, BM cu cei doi miniștri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând sa acopere golul de la CAS și problema MTO cu sufletul, iar domnul Manda încercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experiența de la Casa de cultură a studenților din Craiova”, a spus șeful statului.

Ponta: Nu renunț la nominalizări. Afirmațiile lui Băsescu – de cârciumă

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că își menține propunerile ca Rozalia Biro și Claudiu Manda să fie miniștri și că va înainta alte nume doar dacă președintele le respinge pe cele actuale. Mai mult, el a spus căcă declarațiile lui Băsescu nu au nicio valoare și nu vrea să comenteze afirmații „de cârciumă”.

„Declarațiile de televizor ale președintelui Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu. Eu mi-am făcut datoria, Băsescu, la Cotroceni sau la Cireșica, poate să comenteze ce vrea”, a spus premierul.

El a precizat că a aflat punctul de vedere al Președinției doar prin intermediul presei, dar că poziția șefului statului este una pur politico-neserioasă și a apreciat că președintele Traian Băsescu a fost – parafrazându-l pe acesta – „mai catastrofal decât el însuși, ceea ce nu e ușor”.

Ponta a arătat totodată că Guvernul lucrează cu votul Parlamentului, iar președintele are doar atribuția de a verifica propunerile din punct de vedere legal.

„Nu președintele pune miniștri”, a argumentat Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...